Sacrale chakra & kristallen


Water / oranje / 'ik voel' //

 

Het heiligbeen chakra, ook wel het sacraal chakra genoemd, bevindt zich ter hoogte van het bekkengebied en staat voor creativiteit, emoties en passie. Wanneer je ego loslaat en dit centrum activeert, ben je in staat om seksuele energie te geven en ontvangen. Een te worden met de ander. Het chakra is verbonden met het element water en heeft invloed op de stroming van energie door ons lichaam.

Symptomen van een disbalans in het sacrale chakra

Voel je soms moeite om je echt emotioneel te verbinden met anderen? Misschien merk je dat je vaak je gevoelens onderdrukt, zonder echt te begrijpen waarom. En die creatieve vonk die je vroeger had, lijkt gedoofd.

De dagen lijken voorbij te vliegen en je energie lijkt te vervagen, alsof je enthousiasme voor het leven op een laag pitje staat. En dan die schuldgevoelens, zelfs voor dingen waar je echt niet verantwoordelijk voor bent. Je bent hard voor jezelf, bijna alsof je onzekerheid je in de weg zit en je zelfkritiek voedt.

Heb je gemerkt dat je humeur op en neer gaat zonder echte aanleiding? Kleine dingen lijken je uit het niets prikkelbaar te maken en je emotionele reacties lijken soms onvoorspelbaar. Soms voelt het alsof er iets ontbreekt, alsof je op zoek bent naar een diepere betekenis in het leven.

En laten we niet vergeten dat je lichaam ook signalen kan geven. Misschien worstel je met menstruatieproblemen, seksualiteit of vruchtbaarheid. Misschien is er onverklaarbare pijn in je bekkengebied, of ervaar je vaak urineweginfecties. Zelfs die aanhoudende lage rugpijn kan een teken zijn.

Mogelijke oorzaken van een disbalans in het sacrale chakra

Er zijn verschillende mogelijke oorzaken die kunnen bijdragen aan blokkades in het sacrale chakra. Negatieve emotionele ervaringen, vooral die zich hebben voorgedaan tijdens de kindertijd, kunnen aanzienlijke invloed hebben. Situaties zoals misbruik, verwaarlozing, scheiding en andere emotioneel beladen gebeurtenissen kunnen deze blokkades of zelfs overactiviteit van het chakra teweegbrengen, wat de harmonieuze stroming van energie kan verstoren.

Als je je emoties systematisch onderdrukt of negeert, kan dit ook een blokkade veroorzaken. Het niet toelaten van je emoties om te uiten kan de vloeiende energiestroom in dit chakra verstoren, wat leidt tot een onbalans die zowel emotioneel als fysiek voelbaar kan zijn.

Lange perioden van aanhoudende stress en spanning kunnen eveneens een aanzienlijke impact hebben op dit chakra. De continue druk kan de natuurlijke stroom van energie belemmeren en resulteren in een verstoorde balans.

Zowel een gebrek aan seksuele energie als obsessieve gedachten over seksualiteit kunnen ook bijdragen aan disbalans in het sacrale chakra. Het is een fijne balans tussen deze aspecten die een gezonde energie in dit chakra in stand houdt.

Niet alleen interne factoren, maar ook externe invloeden zoals problemen in persoonlijke relaties, vooral die met emotionele intimiteit, kunnen het sacrale chakra beïnvloeden. Wanneer er een gebrek is aan emotionele verbondenheid of wanneer er moeilijkheden zijn bij het delen van gevoelens, kan dit de energie van dit chakra verstoren.

Zelfs levensstijlkeuzes kunnen dit chakra beïnvloeden. Overmatig gebruik van stimulerende middelen, zoals alcohol of drugs, kan een verstorende impact hebben op het sacrale chakra. Ook een algemeen ongezonde levensstijl, gekenmerkt door slechte voeding en een gebrek aan lichaamsbeweging, kan bijdragen aan een verstoring van de energiebalans.

En tot slot, moeten we ons bewust zijn van de rol die lichamelijke aandoeningen kunnen spelen. Fysieke problemen in het bekkengebied, zoals aandoeningen van de voortplantingsorganen of urinewegen, kunnen ook van invloed zijn op het sacrale chakra en de energiehuishouding ervan verstoren.

Hoe je je sacrale chakra kan helen met kristallen

Kristallen worden vaak gebruikt als hulpmiddelen om chakra's in balans te brengen en te harmoniseren. Elke kristal heeft een unieke energetische eigenschap die kan resoneren met specifieke chakra's. Wanneer een chakra uit balans is, kan het gebruik van bepaalde kristallen helpen om de energiestroom in dat chakra te bevorderen.

1. Kies een kristal dat in verband wordt gebracht met het chakra dat uit balans is (zie hierboven een overzicht voor het sacrale chakra). Voordat je een kristal gebruikt, is het belangrijk om het te reinigen om negatieve energieën te verwijderen. Dit kan je doen door het kristal onder stromend water te houden, het in zonlicht te leggen, of door gebruik te maken van andere reinigingsmethoden. (Lees hier meer over kristallen reinigen)

2. Leg het kristal op je chakra waar je energie naartoe wilt sturen. Ga comfortabel liggen en plaats het gereinigde kristal op het betreffende chakra. Je kunt ook kristallen op andere relevante punten plaatsen, zoals rondom het lichaam of in je handpalmen. Visualiseer en voel de energie van het kristal dat het chakra in balans brengt terwijl je ontspannen blijft.

 

3. Mediteer met het kristal in je handen, dit helpt je bewustzijn te richten op het chakra dat je wilt balanceren. Richt je aandacht op de kleur, de eigenschappen en de sensaties van het chakra terwijl je de helende energie van het kristal absorbeert.

4. Draag kristallen bij je als sieraden of in je zak of tas. Op die manier kun je de helende energie van het kristal gedurende de dag bij je houden en continu profiteren van de chakra-balancerende eigenschappen.

 

Wat ik je nog wil meegeven: Ik ben ervan overtuigd dat kristallen kunnen ondersteunen bij chakra-balancering. Het werken met kristallen kan een holistische benadering zijn die samenwerkt met andere vormen van zelfzorg en persoonlijke ontwikkeling. Vergeet nooit, de belangrijkste kracht, zit IN jou! Kristallen kunnen je helpen je weer met die kracht te verenigen. 

Extra tips

1. Sta jezelf toe om je emoties te voelen zonder oordeel.

2. Vind gezonde manieren om je emoties te uiten. Praat met vrienden, familieleden of een therapeut. Houd een dagboek bij om je gevoelens op papier te zetten.

3. Zoek naar creatieve uitlaatkleppen die bij je passen, zoals schilderen, tekenen, schrijven, dansen of muziek maken. Deze activiteiten kunnen de energie van je sacrale chakra stimuleren.

4. Yoga, tai chi, dansen en andere lichaamsbeweging kunnen helpen om de energie in je lichaam te laten stromen en blokkades op te heffen.

5. Diepe, bewuste ademhaling kan helpen om je energiecentra te activeren en in balans te brengen, inclusief het sacrale chakra.

6. Regelmatige meditatie kan helpen om je bewustzijn naar binnen te richten en blokkades op te heffen. Visualiseer een oranje draaiende bal van energie op het gebied van je onderbuik.

 

 

7. Gebruik essentiële oliën zoals sinaasappel, ylang-ylang en sandelhout om de sacrale chakra-energie te ondersteunen.

8. Eet voedingsmiddelen die de sacrale chakra ondersteunen, zoals zoete aardappelen, wortels, pompoenen, noten en zaden. Hydratatie is ook belangrijk.

9. Geniet van ervaringen die je zintuigen stimuleren, zoals warme baden, massages, lekker eten en fijne muziek.

10. Herhaal positieve affirmaties die betrekking hebben op het sacrale chakra.

11. Oceaan- en regengeluiden hebben een kalmerend effect op dit chakra.


 

Joy van Oorschot / 15 augustus 2023