Basis chakra & kristallen


Aarde / rood / 'ik leef in het hier en nu' //

 

 

Ons basischakra, ook wel bekend als het, wortelchakra, of stuitchakra, staat voor onze verbinding met de aarde. Dit chakra bepaald je levenskracht, fysieke energie en levenswil. Ze helpt je te aarden in het hier en nu. Het basis chakra is een mentaal centra en is verbonden met je 'integratie van mens zijn', hier op aarde.

 

 

Een gezond basis chakra

Je voelt je innerlijk en uiterlijk veilig en geborgen. Dit gevoel van veiligheid komt voort uit vertrouwen in je eigen kracht. Zelfs wanneer uitdagingen zich voordoen, blijf je kalm en zeker van je capaciteiten. Je hebt de vaardigheid om jezelf te centreren, zelfs temidden van stressvolle situaties. Je hebt aandacht voor gezonde voeding, beweging en voldoende rust.

 

Je begrijpt en waardeert de betekenis van je aanwezigheid in de wereld. Je verhoudt je evenwichtig tot geld en financiële zekerheid, zonder obsessie. Grenzen stellen en je persoonlijke ruimte beschermen zijn natuurlijke gewoonten. Je weet hoe je zelfverzekerd moet handelen en staat sterk in je schoenen.

 

Symptomen van een disbalans in het basis chakra

Het kan zijn dat je je angstig en onveilig voelt in de wereld om je heen, alsof er een voortdurende onzekerheid je omringt. Financiële zorgen zijn geen onbekend terrein voor je; het lijkt een constante strijd om je financiën op orde te houden en een gevoel van materiële zekerheid te behouden.

 

Je zelfbeeld is aangetast. Diepgewortelde onzekerheden over wie je bent, je vaardigheden en je plaats in deze wereld kunnen je zelfvertrouwen ondermijnen. Het definiëren van grenzen en deze beschermen is niet gemakkelijk voor jou. De eisen en verwachtingen van anderen lijken je vaak te overweldigen, waardoor je moeite hebt om je eigen behoeften te erkennen en te vervullen.

De verbinding met de aarde lijkt verloren en het is moeilijk voor je om echt in het huidige moment te zijn. Misschien merk je dat je vaak "in je hoofd zit", overweldigd door gedachten, worstelend om je aandacht in het heden te houden.

 

Fysiek kan een verstoord basischakra zich manifesteren in diverse klachten. Problemen met de spijsvertering, terugkerende lage rugpijn, ongemakken met de botten en gewrichten, chronische vermoeidheid en zelfs een verzwakt immuunsysteem kunnen je algehele welzijn beïnvloeden.

Mogelijke oorzaken van een disbalans in het basis chakra

Traumatische gebeurtenissen, zoals misbruik, geweld of verlies, kunnen een diepgaand effect hebben op het basischakra. Deze ervaringen hebben de potentie om een gevoel van fundamentele onveiligheid en innerlijke onzekerheid te creëren.

Opgroeien in een omgeving die onveilig of instabiel is, kan het basischakra sterk beïnvloeden. Het ontbreken van veiligheid en geborgenheid in je vormende jaren kan leiden tot een verstoord aardingssysteem en een voortdurende onzekerheid en angst.

Verwaarlozing, hetzij fysiek, emotioneel of mentaal, kan de intrinsieke sensatie van veiligheid en stabiliteit verstoren. Wanneer de juiste zorg en aandacht ontbreken tijdens de jeugd, kan dit het basischakra ontregelen en een aanzienlijke invloed hebben op het vermogen om een stabiele innerlijke basis te vormen.

Financiële stress kan het basischakra uit balans brengen. De voortdurende gevoelens van onzekerheid en de constante zorgen over het vervullen van basisbehoeften kunnen de aarding en het gevoel van welzijn negatief beïnvloeden.

Het negeren van de fysieke behoeften van het lichaam, zoals ongezonde voedingskeuzes, gebrek aan beweging en rust, kan het basischakra in de war sturen. Zelfzorg is echt heel belangrijk!

 

Hoe je je basis chakra kan helen met kristallen

Kristallen worden vaak gebruikt als hulpmiddelen om chakra's in balans te brengen en te harmoniseren. Elke kristal heeft een unieke energetische eigenschap die kan resoneren met specifieke chakra's. Wanneer een chakra uit balans is, kan het gebruik van bepaalde kristallen helpen om de energiestroom in dat chakra te bevorderen.

1. Kies een kristal dat in verband wordt gebracht met het chakra dat uit balans is (zie hierboven een overzicht voor het basis chakra). Voordat je een kristal gebruikt, is het belangrijk om het te reinigen om negatieve energieën te verwijderen. Dit kan je doen door het kristal onder stromend water te houden, het in zonlicht te leggen, of door gebruik te maken van andere reinigingsmethoden. (Lees hier meer over kristallen reinigen)

2. Leg het kristal op je chakra waar je energie naartoe wilt sturen. Ga comfortabel liggen en plaats het gereinigde kristal op het betreffende chakra. Je kunt ook kristallen op andere relevante punten plaatsen, zoals rondom het lichaam of in je handpalmen. Visualiseer en voel de energie van het kristal dat het chakra in balans brengt terwijl je ontspannen blijft.

 

 

3. Mediteer met het kristal in je handen, dit helpt je bewustzijn te richten op het chakra dat je wilt balanceren. Richt je aandacht op de kleur, de eigenschappen en de sensaties van het chakra terwijl je de helende energie van het kristal absorbeert.

4. Draag kristallen bij je als sieraden of in je zak of tas. Op die manier kun je de helende energie van het kristal gedurende de dag bij je houden en continu profiteren van de chakra-balancerende eigenschappen.

 

Wat ik je nog wil meegeven: Ik ben ervan overtuigd dat kristallen kunnen ondersteunen bij chakra-balancering. Het werken met kristallen kan een holistische benadering zijn die samenwerkt met andere vormen van zelfzorg en persoonlijke ontwikkeling. Vergeet nooit, de belangrijkste kracht, zit IN jou! Kristallen kunnen je helpen je weer met die kracht te verenigen. 

Extra tips

1. Neem de tijd om contact te maken met de aarde, zoals wandelen in de natuur, tuinieren of met blote voeten op het gras lopen.

2. Fysieke activiteit kan je helpen om je lichaam sterker en meer geaard te maken. Kies een vorm van beweging die je leuk vindt, zoals yoga, wandelen of dansen.

3. Investeer in basisbehoeften, zoals voeding, rust en slaap. Een gezonde levensstijl draagt bij aan een gevoel van veiligheid en welzijn.

4. Richt je meditatie op het basischakra. Visualiseer een rood gekleurde draaikolk aan de basis van je ruggengraat, die je verbindt met de aarde.

5. Neem regelmatig de tijd voor zelfzorgactiviteiten die je een gevoel van veiligheid en rust geven, zoals warme baden, meditatieve momenten of ontspannende massages.

6. Gebruik aardende essentiële oliën zoals cederhout, patchouli of vetiver.

7. Een gestructureerde dagelijkse routine kan helpen om een gevoel van orde en stabiliteit te creëren.

8. Werk aan het oplossen van financiële zorgen door budgettering en financiële planning.

9. Eet voedingsmiddelen die je helpen aarden, zoals wortelgroenten, peulvruchten en granen. Kies voeding met aardende eigenschappen.


Joy van Oorschot / 15 augustus 2023